BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
 

BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
 
 

BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED

Vores partner Klampenborg Galopbane afholder i dag The Macallan Derby. Ordet derby kender vi fra fodbold. Så hvordan har det bevæget sig fra hestesport til Brøndby-FCK?

FOTO: Ian Nielsen / Ian Foto Sport

I år 1778 foreslog Edward Smith-Stanley, den 12. Earl of Derby (en adelig titel), efter en middag, at der skulle arrangeres et professionelt hestevæddeløb.

Allerede året efter var det første løb en realitet. Det blev afholdt i Surrey i det sydlige London. Tilfældigvis blev vinderen af løbet en hoppe fra Edward Smith-Stanleys egne stalde. Løbet blev efterfølgende en tradition og endte med at blive opkaldt efter opfinderen. Således opstod ‘Derbyet’.

Det er jo også et navn, som vi kender uhyggeligt godt fra fodboldverdenen. Så hvorfor endte navnet på et hestevæddeløb med pludselig at være en fælles betegnelse for fodboldkampe mellem rivaliserende og fysisk nært beliggende fodboldhold, som for eksempel vores derby mellem Brøndby IF og København, Madrid-derbyet og Merseyside-derbyet?

Ifølge denne artikel fra La Liga, skyldes det den kompetitive ånd, der herskede i hestevæddeløbet. Det handlede om følelser og rivalisering, og så blev navnet ‘derby’ hurtigt adopteret af både fodbold og rugby, ligesom spanierne tog det til sig og erstattede y’et med et i, så vi nu for eksempel har det spanske El Gran Derbi, som er opgøret mellem bysbørnene fra Sevilla og Real Betis.

Det skotske opgør mellem Rangers og Celtic (begge fra Glasgow) menes af mange at være det ældste fodbold-derby, men ifølge La Liga-artiklen er det ikke sandt. Dog er det ældste fodbold-derby britisk, men det stod mellem Sheffield FC og Hallam FC. Det opgør blev spillet helt tilbage i 1860’erne.

I dag er det nok derbyet mellem Brøndby IF og FC København, som er det mest kendte derby – i hvert fald blandt fodboldfans – herhjemme. Men denne søndag den 11. august, finder et andet derby også sted og det er det mere klassiske Derby i hestevæddeløbs-forstand. Vores partner her på BrøndbyLyd, Klampenborg Galopbane, lægger nemlig bane til The Macallan Derby i dag. Og det er noget helt særligt, fortæller Christian Bagge, kommerciel manager på Klampenborg Galopbane:

-Derbydagen er en helt særlig dag. Både for jockeyer, trænere, ejere og publikum er dagen ekstraordinær og omgærdet af en helt særlig stemning. Væddeløbshestene har én chance i deres liv for at vinde derbyløbet. Det giver en unik og intens atmosfære. Her sættes års træning på et bræt i en kraftudladning af et løb, hvor både penge, prestige og historieskrivning er på spil.

-I år har vi virkelig lagt os i selen for at skabe de ultimative rammer for en sportslig folkefest uden sidestykke for hele familien. Udover actionfyldt væddeløb er der legeplads, hoppeborg og ponyridning til børnene, mens der for de voksne er mulighed for at spille på løbene, et rigt udvalg af mad og drikke, ligesom vi traditionen tro kårer de bedste klædte blandt publikum.

Fra hestevæddeløb til derby mellem Brøndby og FCK og tilbage igen. The Macallan Derby finder sted på Klampenborg Galopbane søndag den 11. august og dørene åbner allerede klokken 10.30. Du kan købe billet her.

Læs mere om samarbejdet mellem BrøndbyLyd og Klampenborg Galopbane her.

BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
 

BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED
 
 

BRØNDBYLYD PRÆSENTERES I SAMARBEJDE MED